Perlesmykker i historisk perspektiv

Perlen er lykkestenen for juni måned. Den bruges i rigtig mange sammenhænge, bl.a. til 3-års og 30-års mærke- og bryllupsdage.

Du kan her blive klogere på perler og perlesmykker, når vi betragter dem i et historisk perspektiv nedenfor.

Kendskab til perler og deres historie

Siden antikkens tid har perler været symbolet på syndefri perfektion. Det er den ældst kendte smykkesten, og i århundreder blev den betragtet som den mest værdifulde af slagsen. Det ældste smykke, der kendes, var beklædt med perler, og blev fundet i en sarkofag tilhørende en persisk prinsesse, der døde 520 år før vor tidsregning.

Smykket befinder sig på Louvre i Paris. Igennem historien har perler symboliseret månen, og de har givet magiske kræfter. I antikkens Rom var det kun folk med fra en særlig grad i hæren og opefter, der havde lov til at gå med perler offentligt.

Det latinske ord for perler betyder helt bogstaveligt ’unik’, hvilket også indikerer, at ikke to perler er nøjagtig ens. Naturlige perler er ekstremt sjældne. De er dyre, og de findes som regel kun i antikvitetsforretninger, på museer etc.

Kulturperler dyrkes i dag på mange forskellige måder, men de bedste findes i havene ud for Kina, Tahiti og Japan. Smykkestenene blev betragtet som perfekte bryllupsgaver, fordi de symboliserede uskyld og renhed. Inden for hinduismen bestod en del af bryllupsceremonien i at tage en urørt perle og så bore et hul igennem den.

 

Hvornår blev perlesmykker fashionable?

Ordet perle forekommer i det engelske sprog omkring det fjortende århundrede. I løbet af det trettende og fjortende århundrede begyndte perler at blive fashionable i Europa inden for alle mulige slags perlesmykker. Tøj til både mænd og kvinder blev udsmykket med perler.

I Sydamerika lovpriste inkaerne og aztekerne perler for deres skønhed og de magiske evner, som de mente, at de havde. De spanske opdagelsesrejsende i Den Nye Verden fandt ud af, at de indfødte havde et omfangsrigt perlefiskeri og udnyttede dem. I Europa var Den Nye Verden i starten mest kendt for at være stedet, hvor perler kom fra.

I det trettende og fjortende århundrede havde de fleste europæiske lande en lovgivning, der kundgjorde hvem der kunne – og ikke kunne – gå med perler offentligt. Advokater og lærere havde ikke lov til at bære disse smykkesten.

Akoya perler er en specialitet, der kommer fra opdræt i det japanske saltvand. Perler blev for første gang dyrket i dette område i starten af 1920erne, og deres hvide farve og rosa-pink overtoner viste sig at være perfekte til folk med lys hud. Da Akoya-perler sædvanligvis er i en rigtig god kvalitet, er deres farver, størrelse og form ret ensartede.

De har et dyb og smuk glans og relativt få uregelmæssigheder. Du vil måske bemærke, at Akoya perler ligner ferskvandsperler ret meget. Til sammenligning er Akoya perler i reglen større, glattere, rundere, og de har mere glans.

Historien fortæller os, at perler blev brugt i kinesisk medicin til a kurere øjensygdomme med, såvel som problemer med hjertet og fordøjelsessystemet.

I Østen har man nydt deres perfekte skønhed i tusindvis af år, så det er ikke underligt, at perler spiller en stor rolle i deres myter, astrologi og fortællinger. Nogle civilisationer har i historiens løb sat større eller mindre pris på perler, og har nydt de mere levende farver i perlemor.

Før 1800-tallet gad japanske fiskere, der stødte på perler, ikke engang at beholde dem. På den tid påstås det også, at børn fra Polynesien brugte deres perler som glaskugler! Men perler har i reglen været højt skattet af de fleste mennesker.

Tilbage