Sådan kigger du efter perlesmykker

Perlers tiltrækningskraft: En klassiker, der aldrig går af mode!

Det er utroligt at tænke sig, at naturen kan forvandle et sandkorn til en af de smukkeste smykkesten i verden. En perle er organisk, lige som koraller og rav, og den opstår inde i en østers' eller muslings kød. Det munder ud i smukke og fascinerende perlesmykker.

Den dannes, når et stykke af en skal, koral eller et ben fanges i en østers, som begynder at producere en silkeagtig substans, der kaldes perlemor, for at beskytte sig selv. Lag på lag af dette perlemor bygges op over en periode på tre til fem år og danner til sidst en smuk perle.

Naturlige perler er dog i dag meget sjældne, og de fleste perler på markedet er opdyrkede på miljøvenlige perlefarme.

 

Ferskvarndsperler

Ferskvandsperler dyrkes eksempelvis i muslinger, som lever i søer, floder eller bassiner til opdræt. De er som oftest ikke særlig runde, fordi perlemoren i denne type muslinger ikke dannes omkring nucleus.

En nucleus er en lille kugle bestående af perlemor, som bruges til dyrkning af saltvandsperler. Dette er også grunden til at ferskvandsperler ikke er så store. Disse perler har et tykt lag perlemor, som afgiver en dyb og intens glans.

Ferskvandsperler er meget delikate og rige i farverne. De er som regel uregelmæssige i formen, og den dråbeformede perle er populær. Du ser dem ofte i perleøreringe med dråbeform. Andre former omfatter oval, rund og 'barok'. Sidstnævnte refererer til perler med uregelmæssig form.

Perler har været efterspurgt siden tidernes morgen. Grækerne mente, at de var tårer fra engle eller fra månen. Berømtheder, der har båret perler omfatter Dronning Elisabeth I, Jacqueline Kennedy og Elizabeth Taylor. Kleopatra menes at have badet i dem. Liz Taylor bar engang et perlesmykke med en af verdens største perler og …. hun mistede det.

 

Perler og dets historie

Perler har en plads både i hinduistisk, islamisk og kristen tradition – ofte som symbol på renhed og perfektion. Traditionen med at give en brud perler stammer formodentlig fra dette. Så en perlehalskæde eller dråbeformede perleøreringe er fantastiske som bryllupsgaver!

Farve: Perler er sjældent kulsorte, men blå, grønne, grå, aubergine-, påfuglefarvede og andet. Grøn er den dominerende farve. Naturligt sorte perler kommer fra perleopdræt i Fransk Polynesien (Tahiti-perler), såvel som fra Indonesien og Filippinerne. Kina er en af verdens største producenter af perler.

Perler er ret nemme at have med at gøre. De bør bæres ofte – hvilket ikke er et problem for de fleste! Dette er fordi kroppens naturlige olier hjælper med til at vedligeholde perlernes glød.

Det tilrådes dog at holde perler væk fra hårspray, parfume, makeup og husholdningskemikalier. Bær ikke perlerne i badet, eller når du svømmer. Og hold dem væk fra andre smykker, f.eks. i en pose eller en boks.

Perle kan bæres som snore af halskæder, eller kombineres med sølv og guld. Sølvhalskæder til kvinder kan omfatte perler eller andre smykkesten.

Tilbage